Drodzy Uczniowie,
w tym tygodniu proponujemy Wam przepis na MARCHEWKOWE MUFFINKI. W związku z tym, że dużo czasu spędzamy na zdalnej nauce, przyda się nam trochę energii.
SKŁADNIKI:
- 150 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 60 g cukru
- 2 jajka
- 90 ml oleju
- 1 duża marchew
- 1 jabłko
WYKONANIE:
KROK 1:
Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
KROK 2:
Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cynamonu. Dodać cukier i wymieszać.
KROK 3:
Do drugiej miski wbić jajka i dodać olej. Wymieszać zawartość (za pomocą łyżki lub miksera).
KROK 4:
Połączyć zawartość obu misek. Dodać startą marchewkę i jabłko. Dokładnie wymieszać (łyżką lub mikserem). Można dodać rodzynki lub pokrojone orzechy.
KROK 5:
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć do nich ciasta. Piec w 180 stopniach przez około 25 minut.
UWAGA!
Zachowajcie szczególną ostrożność i nie poparzcie się od gorącego piekarnika. Poproście o pomoc kogoś starszego.
Życzymy smacznego:)
Świetlica Szkolna
Fot. J. Molin