Drodzy Uczniowie,
w tym tygodniu proponujemy Wam przepis na pyszny CHLEBEK BANANOWY.
SKŁADNIKI (powinny być w temperaturze pokojowej):
- 3 dojrzałe banany
- 75 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
WYKONANIE:
KROK 1:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni.
KROK 2:
Roztopić masło, rozgnieść banany za pomocą widelca. Włożyć do miski i wymieszać.
KROK 3:
Dodać cukier, jajko i ponownie wymieszać.
KROK 4:
Następnie przesiać do miski mąkę z sodą oczyszczoną i wszystko razem wymieszać.
KROK 5:
Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
KROK 6:
Piec w temperaturze około 170 stopni przez około 50 minut.
UWAGA!
Zachowajcie szczególną ostrożność i nie poparzcie się od gorącego piekarnika. Poproście o pomoc kogoś starszego.
Życzymy smacznego:)
Świetlica Szkolna
Fot. Joanna Molin